Helenan koiratarina

Eläinrakas Helena on syntyisin Imatralta, Immolan rajavartioston alueella kasvanut. Hänen ensimmäinen oma koiransa oli kettuterrieri Jaana ja toinen samaa rotua ollut Haki. Muutto Helsinkiin ja tulevan aviomiehen Timon tapaaminen muutti kuvioita. Sattuman kautta hän tutustui uuteen rotuun, cavalierkingcharlesinspanieleihin ja ihastui niihin. Pian hänellä oli Kunkku-pentu huolettavanaan.

Varsinainen kenneltoiminta alkoi 1987 Toivakassa Lock’et Nicolen eli Netan myötä. Siitä tuli Suomen muotovalio FIN MVA.

Helena tutustui 2000 Siiri Hietalan bretagnenbasseteihin näyttelymatkalla Norjaan ja osti Siiriltä 2001 metsästystä harrastavan Veikko-poikansa kanssa Garla Caramian eli Karon.

Alpakoiden laumanvartiointia varten Helena hankki 2010 syntyneen labradorinnoutajan ja Maremmano-abruzzesen jälkeläisen Fiksun.

Yleistietoa bretagnenbasseteista

Bretagnenbassetti eli basset fauve de bretagne on matala ajokoira, joka tuli Suomeen 1980-luvulla ja on edelleen harvinainen. Niitä on Suomessa yli 800 rekisteröityä yksilöä, ja pentuja syntyy vuodessa 40–50. Bretagnenbassetti vainuaa, ajaa riistaa ja on parhaimmillaan kallioisessa metsämaastossa.

Rotu on kotoisin Länsi-Ranskasta, Bretagnen niemimaalta. Se polveutuu sukupuuttoon kuolleesta grand fauve de bretagnesta, jota käytettiin 1500-luvulla kuninkaanhovissa suurriistan metsästyksessä. Ranskan vallankumouksen (1789) jälkeen siitä jalostettiin jalkaisin liikkuvia metsästäjiä varten bretagnenbassetti ja griffon fauve de bretagne.

Bretagnenbassetti on kansainvälisesti melko uusi rotu, eikä sen ulkomuoto ole näyttelyissä täysin vakiintunut. Ensimmäinen rotumääritelmä on kirjoitettu 1921. FCI hyväksyi rodun 1966 ja Suomen Kennelliitto 1984. Ensimmäinen bretagnenbassetti tuli Suomeen Tanskasta 1989 ja ensimmäinen pentue syntyi 1993 Jyväskylässä Eeva Vertiön Beacock-kennelissä.
Suurin osa bretagnenbasseteja on seurakoirina, joiden kanssa harrastetaan jäljestystä ja metsästystä jäniksenajossa. Suosituin kilpailumuoto on metsästyskoirien jäljestyskoe, mejä.

Ajankohtaisia kuulumisia kennelistä